Thursday, December 31, 2009

Sepintas Lalu


Jun , June , Yuna , kola 1994 ... Bulan dan tahun yang mana bapak aku mula berkhidmat di IPGM Miri atau nama glamournya , Maktab Perguruan Sarawak. Pada masa itu , kalau ade dah lagu Faizal Taher Gemuruh jiwa, aku rasa pasti ayahku akan menyanyikan lagu itu sepanjang perjalanan ke bumi bertuah Miri Sarawak diringi oleh pramugari dan pramugaram MAS sebagai penyanyi latar dan juga derai tangisku yang tidak tahan mendgar bunyi enjin kapal tebang seakan keldai itu. Jaoh perjalanan , luas pemandangan , hakikatnya pada masa itu , masih ramai rakyat Malaysia yang berada di semenanjong mempunyai pandangan yang berbeza mengenai negeri2 di borneo , itulah yang menjadi matlamat ayahku , ingin melihat Bumi Sarawak dengan lebih dekat sekali gus melunak-lunakkan spekulasi mengenai Sarawak.

Kedatangan kami sekeluarga ke miri disambut dngn penuh gilang gemilang, pertunjukan bunga api , kompang , tarian naga,tarian singa dan tidak kurang juga tarian tengiling yang semuanya hanyalah karut marut belaka. Kembali ke pangkal jalan. Teratak pertama kami terletak di dalam kawasn kampus, No 7 quaters penysarah , Maktab Perguruan Sarawak Miri. Selama tujuh tahun beradu di rumah itu, banyak kenangan pahit manis masam masin payau mcm2 rasa yang berlaku yang semuanya seakan begitu perit untuk dilupakan. Bnyak perkara yang aku pelajari di tempat tumbesaran ku itu, Bahasa Sarawak. Ibarat kata pepatah , berenang2 dahulu , berakit rakit kemudian , kalau makan bahulu , jngn lupe org kemudian.

A thousand mile journey begin with a single step, aku juga mengasah kemahiranku sebagai nelayan parit longkang di tepi rumah , sebut sahajalah parit mana , semua pernah ku jelajahi. Minatku terhadap sukan memancing parit longkang begitu mendalam . Untuk membuktikan nya , Al- kisah aku bru balek mengaji , tak naek rumah pun, trus trun ke parit untuk memancing ikan demi mencari sesuap nasi berbau longkang . Selain itu , minat aku dalam sukan berbasikal juga ku asah di kawasan itu, untuk melengkapkan pengajian ku , aku perlu menyebragi longkang itu mengunakan basikal melalui jmbatan kecil itu , namun , malang memang berbau , cubaan ku itu gagal lantas aku dan basikalku jatuh menjunam kedalam longkang, sungguh berbau .

Tempat pendidikan formalku yang pertama ialah sedidik, yang ketika itu terletak di kampung Luak , di situlah aku memulakan pelajaran mengoratku walaupun aku kerap kali gagal matapelajaran itu . Kemudian , aku teruskan lagi pengjianku dalam bidang Tadika di Maktab Perguruan Sarawak, ramai kenalan yang bermula dari tadika itu masih berkekalan hingga sekarang dan InsyaAllah moga2 berterusan hingga ke akhir hayat. Antara seteru utama ku pada masa itu , Lokman Alhakim , Arif , A'a, Noregha ema , alyn , kujai yang mungkin jika disebut semuanya sampai tahun depan, itupun baru 50% nama yang disebut.

Masa berlalu seperti the flash , memang pantas , aku meneruskan pula pengajian ku Di Sk Kampung Luak , yang manapada tahun 1 , ibuku terpaksa bersekolah sekali denganku selama 1 bulan, kerna jika ibuku tiada , berlinang la aer mataku , sungguh memalukan. Kanak2 , begitu naif, pernah sekali aku tidak mahu turun ke sekolah kerna gentar akan amaran guruku , "ingat , kalau xda buku esok , cikgu gantong kat kipas' . Bercurah curah lah air mataku ke ladang gandum. Di sekolah itu jugalah aku beljar ilmu perniagaan buat pertama kali , dengan mengalas nasi lemak air tangan ibuku , berpusu orang datng membeli. 3 kilometer orang berbaris. Abg sulong ku , Hosni pada ketika itu baru menamatkan pengajian nya di tingkatan 5 , abg keduaku arif tingkatan satu dan kkak ku gajah lima, ooopsss , tersasul. bukan ibarat 5 ekor gajah , darjah lima . Antara guru yang berkesan di hatiku , Cikgu Fatimah , Cikgu Ikmal , Cikgu Asyikin , Cikgu Lu , CIkgu Chong yang kebanyakannya mengajar aku dari darjah 1-6 ,


Pada Darjah lima , aku mengakhiri zaman 'kulit hujongku' , untuk membolehkan aku Saf bersama org yang lebih Tua di Tanah Suci Makkah, Alhamdulillah , berkat penat lelah ayahku , beliau berjaya membawa kami adik beradik ke Tanah suci itu. Apa yang paling menarik , aku boleh jejakkan kakiku ke Arab Saudi , for free. Syarikat Kendalian saudara Muhammad . May Allah bless him.

Tahun 2003 , darjah enam , mencatatkan era aku bermula memakai seluar dalam , trimas kasih atas sahabatku yang menyedarkan aku kepentingn seluar dalam , dia menarik sluarku dikhalayak permpuan cantek. Berkhirla era skolah rendah.

2004 , Bermulalah pengajianku di SMK Agama Miri . 1 Al-Alim , 2 Az-Zaki , 3 Az-zaki . 4 Ar-rasyid , 5 Al. rougrat .Masa Berlalu begitu pantas , kepada kanak-kanak yang maseh bersekolah , ingat , sesukar manapun hidpumu masa bersekolah, masa itulah yang akan sentiasa dikenang.


( Men At WOrK )




Saturday, December 26, 2009

Quote Dari Kanak2 (Azhar)


Umor : 8 thun
Status : Single

Babak 1
Azhar : wey, aku nk kncing
Izah : g la kecing , pngotor , xde aer mane boleyh basoh
Azhar : peduli ape , aku kencing xpyh basoh..
Izah: (terdiamxdpt nk berkata2)

Wednesday, December 23, 2009

Bubye Miri

My ayah finally got his official transfer letter after 15 years serve with Maktab Perguruan Sarawak ( IPGM Miri ) . Scara x lngsong , pihak kmntrian juga tlah memindahkan sgale anak branak dan harte bende nye ke sane .. but my heart will stay here,, haha.. ye la kan , dari kecik smpai bsar aku kat cney, dulu comel je , skrang tngok , dah hnsem , bsar dan pnjg dah.. Ayh aku bertkar ke IPGM Sultan Mizan , located at besut , Taringanu. A nice place , just like miri, tepi pantai.

Tuesday, December 22, 2009

Pengalaman Yang Agak Menarik

Ye , seperti yang terterea pada tajuk , iyenye memang menarik , bukan nye aku nak crite pasal aku ceret beret , or kawan aku si afif yg terceret ceret kat koridor skolah dye dulu , or dulu2 tyme skolah rndah aku x pakai sluar dalam , krana iyenye x menarik , lagpun smpai skarang aku x pakai,,,

Rantau Panjag , sbuah tmpat yg amat menarik , terkenal dngn kemurahan harge barg , harge mknn dan laen2 harge sperti anak patong ,pistol cicak yoyo dan beyblade..... Kecantikan peniagenye yg pompuan , dan juge x kurang dngn pembeli2 yg pemurah dan hensem seperti aku...

Sedang aku bjalan2 bersenorok menjamu mate, terlanggar la aku ngn sorg laki ni, bawak anak.. then wat slambe je la aku, aku dah start syak dah time tu , then aku bjalan lagi , trsrmpak lag dngn dye , time tu dah tak bawak ank , then a little weir conversation yg maybe aku xdpt lupe kot , maybe la , haha...

si polan : Ey dik , dik org mane ??
aku : org pasir mas..
SI polan : owe , name sape ??
Aku : anip
sI polan : owe , anip , abg polan ,(smbil brsalam yg agak lame dah seram,haha)adik ade number tpon ??
Aku: xdela bang , email ade la , (aku bagi la email aku)
si polan: owe , takde , suke tngok badan adik , tegap, (smbil menyentoh bdan aku)
(aku snyum pakse je , rase nak sepak ade gak, haha) ok la dik , blas tok email abg nanti..aku mlangkah perg dari dyee) ey dek ,, jap
Aku : ye
si polan : tau tak ?? bdan adek seksi..

Aku trus melangkah pergi dar tmpat kjadian , sambil terpinge2 ape motif dye dan berase fobia untok bjalan lag, aku x tau nak wat ape , aku , aku argghh , aku trus g resren mkan roti arab n coconut shake yg amat lazat untok menngkan fkirannn... haha..
-EnD-

Tuesday, December 1, 2009

Al-Fatihah

Ayah maut, dua anak parah

MACHANG - Seorang lelaki, Ahmad Faiza Ab. Fatah, 41, meninggal dunia di tempat kejadian apabila kereta dipandunya merempuh treler yang merentang jalan di Kilometer 40.8 Jalan Kota Bharu-Kuala Krai di sini, kelmarin.

Ahmad Faiza dikatakan dalam perjalanan ke Kuala Lumpur bersama lima ahli keluarga yang lain sebelum terlibat dalam kemalangan tersebut kira-kira jam 9.30 malam.

Turut cedera parah dalam kejadian tersebut, dua anak mangsa, Nur Auni Haziqah, 2 dan Muhammad Haziq Hafizuddin, 8.:

Ketua Polis Daerah Machang, Deputi Superintendan Che Malek Bedot berkata, mangsa yang tersepit dan cedera parah di dada meninggal dunia di tempat kejadian, manakala dua anaknya, masing-masing cedera di bahagian muka dan keseluruhan badan.

"Mangsa dan keluarga yang berasal daripada Kampung Pengkalan Kubur, Salor dalam perjalanan ke Kuala Lumpur sebelum merempuh sebuah treler yang merentangi jalan untuk ke laluan utama (laluan Kuala Krai-Kota Bharu).

"Treler tersebut berhenti di bahu jalan (Kota Baru-Kuala Krai) dan cuba melintas jalan untuk ke laluan utama (Kuala Krai-Kota Bharu) ketika kejadian," katanya.

Che Malek berkata, tiga mangsa yang lain hanya mengalami kecederaan ringan dan dirawat sebagai pesakit luar.

Katanya, kes akan disiasat dan diklasifikasikan di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Tinjauan Sinar Harian mendapati jalan tersebut agak gelap dan memerlukan lampu jalan bagi mengurangkan indeks kemalangan jalan raya.


Selama ini , bile tngok kmlngn maut dlm news , ok je , tapi skang , bile dah kerbat sendiri, barulah rase peritnye, Moga2 Allah tmpat kan rohnya dlm klngn org beriman. Amin...

Tuesday, November 17, 2009

Rokok Oh Rokok


Cara2 menghindarkan diri dari terkantoi merokok dgn cikgu disiplin:

1:Selepas merokok , lap tangan dengan daun dan mknlah gule2 hacks.
2:Jangn pegang rokok dngn tangn , kalo boleh gune penyepit, agar bau rokok tak melekat

Langkah terAkhir(jika tibe2 ade guard atau cikgu atau warden dtg )

-campak rokok ditangan anda dngn kadar segera , korek punggong anda dng tangn yg anda gunakan untuk merokok, sapu sedikit di mulut(agar tangan dan mulut tak bau rokok)jadi , sekirenye mereke cube check tanda2 bau rokok, berikan tangan yang dgunakan untk mengorek tadi...

Selamat Mencuba!!!

Wednesday, September 16, 2009

Miri Owe Miri !!!!

Flight kol 0700 . Thanks tu cik Salmah n family yang sudi menumpangkan aku smalamn dirumah nya... Smpai d epot, tibe2 muncul sore yang memangil nameku, "anip!!!".. aku ingatkan peminat aku yang memangil, rupanya, shahlan n bob>> Mereka orang same flight ngn aku..

Along the journey, smpat la jgak aku snap ckit2. xleyh bnyak2 , kene hati2 bha drive bende itu..







Skolah Aku , hu, gmbar x clear... ish2.

SPS 155


Dari kecik aku idam2 nak maen bende ni, at last,

Monday, August 24, 2009

Team Building 13-16 Aug 2009



Dan kini , masa yang dinanti-nanti telah tiba..... Mempersembhakan ,,,, (drum-roll)-tiru skill nuyu- TeamBuilding aug 2009...

Al-kisah , maka tersebutlah kisah 59 orang pserta part 1 SR113 julai Nov dan 40 orang Instructor bergerak ke Gunung Gading Negara Taman . Menggunakan bas yang dpandu dngan penuh berhemah oleh PaCik Abu ( bukan nama sebenar) dan sebuah bas lagi tak tahu sapa yg bawak... sebuah coaster dan sebuah lori...

Sebelum Bergerak ke Gading , pihak kami dikuarantinkan dahulu atas sebb yg tdak dpat dielakkan.. (Bukan h1n1)
Tepat Jam 8 pagi,jumaat , jam bergerak kami pun berbunyi.

Maka bergerak lah kami seklian makhluk masing2 ke gunung Gading..
Dan setibanya kami disana , disambut dengan paluan kompang , bunga manngar , zanji , dan juga silat yang kesemuanya karut marut belaka...


Setelah bertungkuslumus mndrikan khemah tangga....

Then mlm nya, Kami direndam dlm sungai yg smemang nya sjok, walaupun sjok tapi sronok. Stlah dberi cramah, aktvti mlm itu dtruskan dngn nightwalk. Jln sorg2 lam utan, brtmankan tali sbgai pnunjuk arah, beralaskan life jacket sbgai plndung sjok.. After that, we all sleep togther on the road..

Kepagian yg berikutnya, kami dbhagkan kpada 2 kmpulan. Kmpulan 1st buat jungle treking, kmpulan 2nd buat aktivi ape entah.. tapi sronok .. Syg berkali2 x bwak kamera time jungle treking, aer terjun nye,, pergh!!!!!!!!!!!!

Hbis jungle trking , buat 2nd aktivti lak.Ade 5 smue. smue best2.





>>Cara Diving yang salah.




>>Cara Diving yang betol.

Habis da siang , sambung mlam plak.. Slepas malam kebudayan, dah puas2 gelak, then tibe2 kene marah, mcm biase , ambik life jacket, pastu kene rendam, sonok tau. ekekek. Dah hbis kene rendam, blik khemah, ambik sweater ngn raincoat beratur pulak, ade operasi burung antu@tidor lam utan, sonok tau tdor lam utan sjok+basah.


Then paginye, slpas senaman, chief instuctor ckap, leps ni pakai baju kering, dah nak kemas barang pastu balek.. rupenye kami semue ditipu dan aktiviti strusnya ialh mngotrkan baju. haha. Blind Trail



































Srikendi.










Dah habis blindTrail, proses penyucian diri.








Then dlm pkol 2 dah kemas barang, cau.....

Friday, August 7, 2009

Ceramah H1N1

Safety-1st

SENIOR SR

FOKUS

DR UITM
ORANG ramai menunggu giliran pemeriksaan wabak H1N1 di Hospital Sungai Buloh, semalam.

14 korban kes selesema babi

KUALA LUMPUR: Ketika kes kematian akibat Influenza A (H1N1) meningkat 14 orang semalam, manakala keseluruhan kes mencecah 1,492, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pelajaran mengumumkan beberapa langkah terbaru bagi menangani wabak itu. Antaranya:

Hospital/klinik

Lakukan ujian lengkap ke atas golongan berisiko seperti pesakit asma dan wanita hamil.

22 hospital swasta dijadikan pusat saringan awal dengan dibekalkan antiviral Tamiflu.


Semua klinik kesihatan yang mempunyai pegawai perubatan, dibekalkan dengan Tamiflu.


Klinik swasta dibenarkan membeli Tamiflu daripada farmasi.

Sekolah

Semua sekolah diarah memeriksa suhu badan murid setiap pagi.


Sesi Fotografi





SRD1S2-25 Laki Macho
5 empuan cute












Tuesday, August 4, 2009

My Faculty


Welcome to the Sport Rec comunity.
im looking 4ward 4 the upcoming event , team building 2009 , specially customize event for us .. haha.. According to the forewords that had been given by our instructor , chief Faidz which also our part 6 senior , a little pressure will be "feeling" during the event.. But , the signicant outcome are surely greater than the presure it self . That's what we seeking for . Team Building. Apa yg penting ??
Kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasama...

Faculty Of Sport & Reacreation
Samarahan Campus

Pengalaman Yang Menarek

My 1st experience pg klas x ________.. haha... sound silly n little bit ceridaki... ey , no no , it is silly n ceridaki....

Moral of the stories , never leave ur key behind... HoHo...

Saturday, July 25, 2009

Fikir Dulu Sebelum Buat

Fikir dulu sebelum buat ,
nanti tak sempat taubat ,
tak sempat nak berubat ,
hidup penoh sesat ,
pergi mana2 org rembat,

Fuhh , dasyat...

Monday, July 13, 2009

Happy Birthday Mek Yu

happy 19th bday . Smile smile smile smile n smile . Smoga Allah memberkati Umurmu.. supaya sukses slalu ,
lalu hidup tak dibelenggu ,
oleyh syaitan yang sntiasa menunggu ,
Bljar rajin2 kat u ,
Bhagiakan ayah ibumu ,

Long Live Nuyu!!!!!!!

Sunday, July 12, 2009

SPS 144

Pre Calculus(Add Math) ,

Kau bgaikan igauan maut kpdaku , mgpakh kau muncul smula ??? Tape2 , SPM boley je aku lawan ko , harap2 kali ni dpt jugek aku lawan ko , amin..

ade 4 topik je sbnarnye , tapi bile dah name math , kecot la jgak prut aku.. haha...

Friday, July 3, 2009

uitm di hatiku .. haha

Assalamualaikum ,
kehadapn peminat setiaku yg berada di ceruk di dunia , sudah pasti kmu mrndukan kelibat ku dlm alam mayamu kan ?? kan ?? kan ??? iye , jngn nak tipu... (pasan jap )

Aku disini baek2 shaja , baru shaja selesai sesi MMS... i think , must be the best orientasi dlm dunia yg fana ini.. hahaha..
next monday dah start class.. Introduction to anatomy n physiology by miss hasanah .. haha.. wow...

pecah kace pecah gelas , lepas bace harap balas..

Thursday, June 11, 2009

Perkahwinan Kakak Ipar tersayang ..






Nak tulis hape ek ?? lame dh jari jemari ku yg cute ini x mengupdate blog... kemhiran yg dahulunya hebat kini semakin malap... haha.. ntah pape ,, cukop2.

Selamat Pengantin Kpd anak sulong bapak aku mrangkap abg aku yg baru sje menegakkan tangnye 29 mei ri tuh dngan wanita idaman kalbunya kak lina yg memg cantek... hoho :D

The 10 cars journey to taiping , perak , mngambil mase kire2 7 jam.. bnyak berenti op kos..




















































Yeah , sgala gmbar di atas time berenti kat r&r ape entah .

Sampai ke taiping petang,, n thanks to apiz n family yg sedia mnyediakan makanan..






Rumah puspanita .. Besar , mak aku ckap macam umah madu tige dlm citer p ramlee. haha..










Malam nye , ade lah mase yg di tunggu2 abg aku ,, haha.. Akad nikah , lame dah dye training tuh , tu la lancar je.. haha..



























N selepas akad nikah , ada sedikit jamuan..
N pagi berikutnya... Lets go to the zoo .. haha.. excited aku , cause x sabar nak tngok kera , babi hutan , badak air.. zayid dan binatang2 yg laen... hahaha...








































Jngn memunggongkan penonton..












Ni seko lagi , kuang ajor tol , siap berak lag tuh dpan aku..











Okeyh , times up , bye2 zoo.. haha..
Okeyh , get ready pakai baju.. haha

putihnye , putihnye gigi dye... hahaha..











Kontrol2.

























































Makan biadab ..










daa , to be updated... chow..