Tuesday, March 31, 2009

Pukat Memukat Salah Pikat kena Sengat


Akhirnya , setelah beberapa kali di plan , today , g juak la mekrang mukat tek.. Awal ku turun agak umah lokman , kol 630 , sarapan (bujang bha , haha ) Selesai la sesi makan2 . lekk makan trus g laut (xplanet) . Dah selesai set up pukat rah kayu , trus g negar pukat .. Ngam2 juak time ya pjun sampei ,,,, tegar la pukat ya tek...

Dah siap negar , ilek2 lee , sambil mengunyah roti hot cross bun , dengar bunyi ombak , x lepas juak berborak n pastinya sempat mengumpat .. 1st round , mekrang abbas la pukat tek , ada la juak 2 3 ekok ,, syukur ni wang , di samping ya , ada juak ole2 laen , kenak petik obor2 , nok sampei kinek maseh rasa sakit , ya la , eksen , mok seksi pakei boxer g mukat , kan dah bebekas paha (pengajaran untuk aku n apis , haha ) Dah ya , check gik 2nd round , kali tok dah x pakei luar pendek , tobat dah , k sluar pnjang , haha , save , p malanng nya , tangan gik kenak ,,, ahaha ,kedak iklan minyak urut ya , "apuuu , tngan ku pedih amai , pedih ".... rasanya ??? Test kedirik .

Ya hasil 1 2 3rd round , nok ikan kaler itam nok upa style2 ya , nama ikan ya ikan toshiba (xtauk la napahal nya berik nama ikan toshiba) Kakya Isyam gik sampei , Bagus juak la , Pjun dah surrender dha , kakinya overdose sakit Ish3 , sekian.........Kakya , gila ngabas untuk 4th time ,,, kiranya lekak ya dah nak balit dah , p , memndang kan aek lagik berikan , X jadi balit , sekian ngn dak lan n syafiq , lamak alu jak tunggu mok embak g paksen , hahaha,, sapa suruh agak awal owe... haha.. Dah dekat2 kol 1230 ya , baruk lak simpan pukat , Alhamdulillah la , Hasil riya boleh la tahan bnyak , dah dbhagi empat pun maseh juak bnyak , haha... Hasil2 ritok... heheh...

Balit umah trus siang ikan , then goreng trus ,,, fullamak ,,, layan owe , nasik panas makan ngn ikan baru nait , isyam nok 1st2 shy2meow mok mkn pun x pat than gik bau ikan nok dgoreng ku (just nak padah ku pandei masak jak sebenarnya, haha)
Sebelum dilahap

Selepas beberapa saat..

Thursday, March 26, 2009

Earth Hour Malaysia


  1. Things to do during Earth Hour blackout

    The Earth Hour community blackout (hehe, spinning the story way too much) is happening this coming Saturday, 8:30pm, worldwide. It’s a global event, where citizens of the world turns off their electrical appliances for 1 hour, just to show their love for mother nature. Just don’t go switch off any datacenters.

    But what will you do during this 1 hour blackout? I thought up a few things to do last weekend while driving south & back up north for a few days. The amount of thinking that you can do while just driving.

    Hold your very own Earth Hour campfire

    Oh yea. Campfires are the best. All that you got to do is find a spot, preferably a wide open area, with no bushes or lalangs that can burn together with your fire pit. Preparations: find old drift wood, or some old wooden planks/strips from your local neighbourhood industrial area. Stack ‘em up like Apache Indian campfire pit, make it wet with some oil, and at the exact moment the clock strikes 8:30, you light the fire. And ye’ shall see it roar!

    Earth Hour graffiti battle

    This is borderline illegal, but graffiti significant benefit and impact in the art industry. Take a look at Banksy. Gather up your crew (or yourself if you’re a solo tagger) & wait at your spot of choice before 8:30pm. It’s better if you choose a spot that obviously supports the Earth Hour blackout, so you can take advantage of the “total darkness”. Make your piece in 1 hour. After the lights are back up, give the world a surprise!

    Tuck yourself & your love one in bed for an (extra) hour *cough*

    This is pretty obvious, innit? Hehehe. Candle lit dinner. In-bed dinner. Ahh, bliss. Now, if only I had the luxury to experience such moments. Maybe next year…

    Star gazing picnic. Or beach picnic and look at the stars that night.

    The point: Enjoy the dark & star studded night at a beach, at a local star gazing spot or just somewhere up there at a spot where no one will bother your privacy. Pack a picnic basket & have a sweet garden dinner under the stars, next to an apple tree. Sweet.

    Swim with only your skin.

    Yup, skinny dipping. If you have a private pool, by all means. Jump right in, paddle paddle & do a little slow backstroke routine while watching the stars. Awesome right?

    Watch the fireflies fly!

    Getting back to nature is always the best. Remember the old Tenaga Nasional advertisement for Aidilfitri? There’s a place called Kampung Kuantan in Kuala Selangor, which has been the place to catch some fireflies. Watching them in total darkness in the outbacks is really really awesome. I think I might just do this. Anyone?

    Boat cruising at Putrajaya Lake

    The most simple idea I had in mind. But hell, it just doesn’t feel right idea to do when I have to cruise the lake alone. But if there’s company coming ahead, I might just change my mind. Chillaxing & cruising in the boat the lake during Earth Hour, in darkness, with those cute tea cup candles.

    There’s probably 1001 cooler ideas things to do during Earth Hour, and these are just some of the things that came up on my mind. What’s your plan for Earth Hour?

(http://www.buyot.org/2009/03/23/things-to-do-during-earth-hour-blackout/)

Mcm Seronok je , Exspecially cdngn num 3 n 5 tu , (xdek nombor pun , pandai la kira) ...
Anyway , Marila beramai2 kita pergi ke Karnival Citrarasa Malaysia rah boluervard parking lot... ngeh2...
vote 4 our earth , turn off anything but ur pc....

Monday, March 23, 2009

Tagged

last beverage -pa beverage ya ??? kah2 , kopi+tea=kot*
Last phone call → Me mum , nya rah klantan , indu ey ,
Last text message → Fasha Zafikha
Last song you listened to →24 jem
Last time you cried→ x smpei beberapa jam , tngah nangis la tok ...

HAVE YOU EVER:
Dated someone twice →Nope
Been cheated on → Not yet
Kissed someone & regretted it → Not yet
Lost someone special→not yet

IN THE PAST MONTH HAVE YOU:
Fallen out of love →Yeah , many2 time , kah , with everybody exspecially jaja .. haha
Laughed until you cried →Petang tek , time rah pizza hutt
Met someone who changed your life → yep2.. too many people who chance my life(sama jawapan ngn jaja)
Found out someone was talking about you →Always , kah2

Do you have any pets →yup , tengiling

Do you want to change your name → kacak dah nama kamek(bena ya )
What time did you wake up today →0530
What were you doing at midnight last night →Chatttttttttttttttttttttttttttttt

Name something you cannot wait for →get married , kah2 ,
The last time you saw your father→ last 5 hours
What's one thing you wish you could change→ my attitude :D

Have you ever talked to a person named Tom >>>> yeah , tom hanks , all the time , i dun know why he always want to... hensem gilak ka ku tok ??? kah2


What's getting on your nerves right now →Hottttt+kinky+sexy
What's your name →Muhamad Hanif Hasan , param , anip .
Elementary/Primary School→ SK luak miri
High School → SMkA miri
Hair color → pink
Long or short → long :P
Are you a health freak → nope
Righty or lefty → OR
FIRSTS :
First surgery → Besunat
First piercing → ibu jarik kenak mata kail , ya la , eksen gilak... kah2
First best friend →not really sure
First sport you joined → Sport Fishing , rah parit tepi umah dolok.
First pet → Orange , kinek da jadi manusia
First vacation → Pantai Cerita Berahi

CURRENTLY :
Eating → nothing
Drinking → nothing
Waiting → Yep2..

YOUR FUTURE :
Want kids? → Of course
Want to get married?→ defintly
Careers in mind? →Pilot(dream on) Pegawai Sukan ... heheh

HAVE YOU EVER :
Kissed a stranger → flying kiss , then they give me flying kick
drank Wine/Beer/alcohol → never2
Lost glasses/contacts →Dun have it
Ran away from home → nope ,
Broken someone's heart → Maybe
Been arrested → Yeah , FBI ...
Cried when someone died → Not yet , (ada , tapi tapok2 , takut kantoi )

DO YOU BELIEVE IN:
Yourself → Yes.
Miracles →yep
Love at first sight → haha , no3
Heaven → Yeah. , and hell .

Kiss on the first date→Not yet , kah2
Angels → aok


ANSWER TRUTHFULLY :
Is there one person you want to be with right now? →A lot
Had more than one boyfriend/girlfriend at one time? → i'm a playboy... what can u say? hehe(yeah , me to zayid, kah2)
Do you believe in God? → ashadualla ilahaillallah.. waashaduannamuhammadar rasullullah..

Saturday, March 21, 2009

Rotong Yogong De PIBAKIS










Segalanya bermula Pada pagi yang hening di pustaka miri . Perancangan sekejap seminggu. Alhamdulillah . Boleh la di omongkan berjaya .











Sabtu , 21 Mac 09

Pagi tu start dulu ngan briefing pasal PIBAKIS or name glamour PDK . Sperti yg anda lihat , lelaki yg berkacamata sebelah kanan sekali itu merupakan ahli seumur hidup d PIBAKIS .











Selesai briefing , start la aktivi Kemas mengemas ,
Seperti yg anda dilihat d sebelah , their act good in
front camera (hakikat memng diorang rajin) .
Antara Kerja pembersihan yg dilakukan :
Kait rumput
cabut rumput
Kemas Taman Bunga ( Syhami handle )
kait dayang ( Ni aku punye speciality )
Lihat aksi mengait Di bawah , oops , slah gambar.















" Ish , tak orang tok , mun mok kait rumput , kedak tok la , boh jadi kedak zayid ( bukan nama sebenar ) ya , kait kedak apa jak "
See the determination in her face . kah2 .













" Ish , kelak ko nip , ko nganok aku owe , kedakk tok rupa palak kau lekak ku tebas lak " (warning , Extreme graphic , not suitable for minor )
:D Our hero , haha .. Org kuat GBI .
























Antara aksi2 yg sempat dirakam .


Selsai la pembersihan , kitorang makan , Mee yg dtempah khas dari luak , Mak Gman . Dah bis mkan , ada la sikit acara bahagi2 hadiah kat resident PDK .
Selesai d pdk , kami semua terus bergerak ke lokasi yg paling penting untuk hari tu .
SnowFlake , Haha , ape buan tabiat makan ABC yg paling sedap kat miri time Ujan , the taste so good , u cant feel the rain . Haha , ntah pape . Bukti ABC cya nyaman , so good , till u smile in front it ..

Sunday, March 15, 2009

Happy Birthday Juan



i
Y Rabbi < tua dah kawan eyy , happy 18th birthday bro . Semoga Hidupmu diberkati Allah.. :D nah , hadiah k kau ...
Asanya ok nak hadiah tok ??? limited edition pun ,, acsesory dalam nya suma kaler pink , luar jak kaler oren...

Friday, March 13, 2009

12 Mac

<< Result yg Paling berharga
Yess , penantian itu satu penyeksaan.haha.

0900

Smpai la kat Kolej TDTHB , tngok my skewl nye kompang , tap smpat tngok diorang ambik piala 1st place je la... Haha.
Habis bergamabar kat kolej , G explanade lak. Kumpul dulu kat situ . Pastu trus konvoi g skolah.

Sampai je kat skolah , ramai la juak org dah sampei . Time tu aku dah cuak da , tkut 8math aku yg fail .. heheh.. nasib baek x Fail . Thun ni x de la yg straight A , but 4sure the quality of the student mesti gempak. Heheh. Aku happy la gak , result aku x lar trok x lar bagus. Alhamdulillah . Trima kasih la banyak2 kat cikgu yg sanggup didik aku yg perangai mcm t*** nih . heheh . Then , selesai kat skolah , konvoi lagi g kaya n toast , Orang sponsor , jimat duit aku . haha . Nasi lemak Bro Hafidzun blanja , teh tarik peng Shahril . Moga Allah murahkan rezeki kamu . Heheh ( mun mok aku doa ngn takorang gik paham2 la , spon ku lagik )

Selesai mengisi perut , gila At-taqwa. Sembahyang Zohor lu sebelum g Imperial Mall (ambik berkat , mintak doa takut JPJ or Trafik wat roadblock ) Anyway , x bnyak dah la nak di type , haha , wat panjang2 pun mcm ade org nak bace pown , haha. A picture worth a thousand words. haha ..




Yess , penantian itu satu penyeksaan.haha.

0900

Smpai la kat Kolej TDTHB , tngok my skewl nye kompang , tap smpat tngok diorang ambik piala 1st place je la... Haha.
Habis bergamabar kat kolej , G explanade lak. Kumpul dulu kat situ . Pastu trus konvoi g skolah.

Sampai je kat skolah , ramai la juak org dah sampei . Time tu aku dah cuak da , tkut 8math aku yg fail .. heheh.. nasib baek x Fail . Thun ni x de la yg straight A , but 4sure the quality of the student mesti gempak. Heheh. Aku happy la gak , result aku x lar trok x lar bagus. Alhamdulillah . Trima kasih la banyak2 kat cikgu yg sanggup didik aku yg perangai mcm t*** nih . heheh . Then , selesai kat skolah , konvoi lagi g kaya n toast , Orang sponsor , jimat duit aku . haha . Nasi lemak Bro Hafidzun blanja , teh tarik peng Shahril . Moga Allah murahkan rezeki kamu . Heheh ( mun mok aku doa ngn takorang gik paham2 la , spon ku lagik )

Selesai mengisi perut , gila At-taqwa. Sembahyang Zohor lu sebelum g Imperial Mall (ambik berkat , mintak doa takut JPJ or Trafik wat roadblock ) Anyway , x bnyak dah la nak di type , haha , wat panjang2 pun mcm ade org nak bace pown , haha. A picture worth a thousand words. haha ..

Wednesday, March 11, 2009

Kem Belia Islam


oi nip , ko mok ekot ka kem belia islam ??? rah eastwood valley... " kata2 nadzrie... " brapa aribulan ??? tanga la dolok .. lak ku sound"....
few days later... 'bah nadz , ku on jak , carik gik org laen'...
x ku sangke disebalik "ku on jak" ,, bnyak bende baru yag aku dapat lam kem tuh...


Friday 6 Mac

0900 : Alkisah ku jejk la kaki kat eastwood ngn kawan aku lokman ,, tumpang ye... time tu g daftar ,, boleyh la tahn ramai orang.... time isi borang tu , mate sempat gak la usya2 sekeliling , carik awek... ish3,(gatal tol)... dah siap daftar tuh ,, dok la kejap ,, lepak2 ngn kengkwan, riuh gler,, siap kene soun lagi tuh..."pa d meeting tak org yarr ??? "... dah seatle sume , start la sesi pengisian pertame , (sarapan pagi)... lazat tol pengisian tuh...

Ice Breaking

Unique, 1st time aku jumpe ice breaking like that look,, haha.. style ,, memng style,, selesai ice breaking, start la sesi pengisian 2 , taaruf , part yg aku pling suke... haha... team aku consist 6 org ,, 3 awang 3 dayang.... yang awang semue hensem,,, huhu , aku sorng je cute...haha...

1200 ;

ktorang bersiap nak g smayng jumaat , aku cam biase la ,, sempoi je , kaen pelekat ngan singlet,,
Plan A , nak djadikan crite ,, naek la bus ,, dah naik2 tuh engine x pat start , kirenye geng2 jantan ni nak tunjuk macho , tunggu la jugk lam bus tu,,, punye la pans, rase mcm tercbut jek bulu ketiak aku,,, peloh kuat sgt kluar,,, last2 kluar gak la dari bus tuhh... haha..
Plan B , naek hilux , naseb baek ye tak majuk gak... macm Pati la pulak ,, diorang la ,, sebb aku naek kete puan lily,, heheh... cam x adil je kan ... haha... "aqimussolah" , sampai2 je kat masjid dengar word tuh... Selesai satu bab..
balik kem , trus makan... patuh ade LDK...
Lepas asar,,, g minum petang2 lak,,, haha,, bnyak tol pengisian... "ya rabbi , kedak xda jak obstacle course tok " kawan aku ,, dengan selambe ye kate... " okeyh , peserta , bars ikut kumpulan,, yg hensem d depan yg cute d belakang... Kitorang pun baris la.... Bla2 sampai la kat tmpat kjadian... Haha , aku rase kawan aku yg ckap obstacle course x jadik tu tarik balik word ye... sebb ye takut segale roti sosej n roti canai yg ye dah mkn tadi kluar balek... start la obstacle course , gler penat , dah la aku tpakse belagak kuat mengankat semue teammate aku nak lepas tembok 7 kaki tuh,(pada hakikat memng kuat ).. pastu saambung monkey bar lak,, pas monkey bar tarzan swing , then kene turun tembok 12 kaki (kot).. mcm biase aku kene turun dulu ,, orag kuat la katakan ,(pasan je keje). Then kene merangkak lam terowong lak ,, dah la gelap gelite terowong tuh... Namun , berbekalkan hati yg tabah , ku berjaya harunginya..haha.. tapi seronok la ,, enjoy gler obstacle course.. haha , semue bau tanah ,, ada yg terok lagi , bau aer ca ... sebab jatuh lam kolam... haha..

1900 hours

Lepas Isyak , g mkan... Pas makn , kitorang blaja maulid dibae,, x ingat dah ade LDK ke tak malam tuh... heheh... Honestly,, 1st time aku ikot Maulid Dibae , seronok , aku nyanyi pun Layannn , tambah2 pulak sore aku sedap kan... makin la layan..huhu...
Selesai Maullid diBae, Kitorang wat tmber lak... Disebalik rase senak smpai ke batu ,, bende tu memng best... 4 thumbs up... heheh.. pas timber tu ,,, la paling best ,, kene Lecture ngan abg naim, my peberet faci... " tak orang tok masa depan negara, mun kdak tok la perangei tak orang"... lebeh kurang tu la ye kate... actually 1st2 ye tak marah , then ade la sorang hambe Allah yg belum blajar seni menyampuk ngn aku menyampuk.. Tapi tu arr , kate2 abg Naim tu memng tekesan la kat kalbuku ini(heheh).. Bnyak lagi bende yg aku kene improve. Mlm tu lewat la gak tido ,, dekat kol 2... Sebab Ade kuaci.. heheh.. Ntah pape entah...

0445 7 Mac

Aku dkejutkan dngan pangilan daripd linda yg ku pesankan suruh kejut aku pagi tuh in case tak terbangun... :D... lutut bertemu lutut , betis bertemu betis, gigi bertemu gigi, kepale terhantuk-hantuk, gler sejok pagi tuh... haha. Habis je smayng subuh , start pektis maulid Dibae , habis maulid dibae. Kitorang dberi mase 15 minit utk siapkan diri . Pagi tuh special ckit sarapan , kat main building , tapi , mood mkan aku x brape baek untuk hati tuh n hari seterusnye , dah ambek ckit dah , still x hbes gak .. Ajaib tol, heheh.. Selesai sarapan. Sebelum LDk start men la game Cikupang , n kawan sesekolah aku dinobatkan sebagai juare cikupang peringkat eastwood,

LDK hari tu best , sebb ade pembentangn,, heheh... sedap je aku goreng.. Tugasan ye , "tak orang nait belon , kakya tiba2 gugok , selamat , then org kampong ya suruh takorang uruskan skolah ya, takorang mesti senaraikan nama , logo , organisasi , visi n misi , pengambilan guru n murid , n lasltly kurikulum sekolah ya , abg berik masa 1 jam ngn tak orang" . Mule la sesi kelam kabut.. Aku pun wat la muke serious ,, haha, muncul la jugak name skolah pelek2 , SK Pulau Telor n SK kelapa n Orked antarnye.. Senorok gusu ,, then , tibe la time bentang , team dak abbas bentang dolok... then group aku nok ke 3...(mix Language.,, hihi) kawe apo lagih ,,, punyo la seronok bente... Sedak yah kawe tepis bidasan kakk n abg faci , walaupun tepisan ya x tepat n bnyak kelentong , heheh.. Hb

Selesai LDK ya , mekrang minum pagi , mcm besa la ku riya , angin makan x brapa ilak... Mistake. Habis Zohor , start la LDK pulak , Under abg naim , kali ni kitorang dberi 13 soalan,, mesti selesaikan lam 1 jam.. N abg naim pesan , ingat adab berguru , Ikut ape yg cikgu suruh untuk dptkan ilmu , negaraku , cuci kerete , complete la sume time tuh.. heheh.. Tamat tempoh , kitorang kene jemur , Pastu ye panggil satu2 group , surh tunjuk2 jawapan , then , dalam 10 group tu , sekor pun xdek yg betol sumee, heheh... " Then sebagai hukuman , kene push up 1000 kali(bhgi100) n gurls kenk ketok ketampi sampai putus kaki ,, (10 kali je ).. Dah tu , g minum petang , Asar , then siap diri nak g masjid Taqwa , Mlam tu aku excited ckit , sebb ulama besr malaysia turun padang , Syeikh Muhamad Fuad bin Kamaludin Al-maliki ... tajuk ye psal Maulid nabi... Sampai At taqwa lam kol 6 , patuh trus pektis Maulid , mlam tu wat pesembahan kat masjid , Bla2 , pas maghrib , test power , pas isyak test power lagih ,, 2030 , Syeikh besar start bagi ceramah ,, Suspect la ku ngn syeikh muhmad fuad , 3 thun 6 bulan kat bumi anbia , 40 orang guru ye blajar... SubhanAllah.. Ceramah mlam tu memng best... betol2 masyukkkkkkkkkk. habis ceramah , lagi sekali test power Maulid.. Then Makan malam kat msjid.. Memng Layan la tyme Maulid tu... semngat jek... heheh.. Selesai satu bab lagi...


0430 8 mac

Bangun pagi trus mandi , punye la gigil , hbis je subuh , ade kuliah subuh , Syeikh muhamad Fuad gak , punye la gumbire aku time tuh ,, kulia ye lak sal belia Islam... Pastu g sarapan lak ,
as ussual , nafsu mkan aku time tuh lom dtg lagi ,, punye la ciput aku mkn.
Bengkel bersame timbalan Mentri sains n inovasi ... bla2sampai zuhur , lunch , aku makan buah jek , tu pun pkir 2 3 kali nak mkan.. then ade sidang Pleno , kutuk faci , heheh ,, xdek bende pun nak dkutuk , semue puji , sebb Faci2 n urusetia2 mamng Mantap... Pastu , sesi karaoke , lagu budimu ya Rasulullah... Pas tu . berkumandang la pulak lagu teman ,, huhu , start la sesi pelok2 n linangan aer mata... heheh .. (aku x nangis , tapi ade la ckit rase sebak,heheh) Habis Lam kol 4 lebeh , pas Minum petang , cau... huhu..

Kesimpulan

Rasulullah memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam d mula bumi ini , peranan baginda cukup besar , Kasih sayang baginda terhadap Umatnye amat la ketare , hingakan sebelum baginda Wafat , nasih lagi sebut 'ummati" bebrape kali . Selama Baginda menjalankan tugas sebagai Utusan Allah , tidak pernah sedetikpun pernah terlintas di Fikirannya utuk putus Asa. Ingat teman , org yg putus asa itu seolah tiada agama , sebab seolah2 tidak percaya lagi atas kuasa Allah . Sesungguh nye Allah sentiase berselawt ke atas baginda... Begitu bnyak rahsie dsebalik selawat keatas nabi n jug sambutan Maulid Nabi . Suka sya nak kongsikan sebuah hadith yg dikemukakan oleh Syeikh muhamad Fuad Mlam tu , x ingat la mcm mane ayat full die ,, tapi cerite nye lebeh kurang macm ni , Abu Lahab , sape x kenal ??? Manusia yg memng dilaknat Allah hinggakan ada Surah Khas dlm Quran tentang abu lahab . MasyaAllah.. dan semestinye abu lahab mendpat seksa yg paling dasyat dlam api neraka , tapi pada suatu hari , muncul la abu Lahab lam mimpi seorang sahabat , bhawasanye Abu lahab diringakn seksanya setiap hari isnin , hari kelahiran nabi , sebb time Rasulullah lahir , abu lahab lah antare org yg paling happy smbut kelahiran Baginda sehingga die sanggup memerdekan hambanya.. \
Berdasar kan kish itu , Ulamak pun sepakat , kalu selaknat abu lahab diringankan siksa setiao ari isnin kes ye happy ngan kelahiran Rasulullah , fkirkan , apatah lagi kita.... Wallhualam...

P/s: sori gambar terabor , gue masih baru dlam bloging nih...