Wednesday, May 13, 2015

Aku Dah Kahwin ? Cerita Aku kahwin



Mase dudok atas bantal berhadapan dengan Tok Kadi, tetiba aku terfikir, "Ya Allah, ape aku buat ni ?"

.........

Mase tu kiteorang tengah buat FYP dkt MCD S19 Shah Alam dalam bulan 12. Tengah aku kusut nak buat data SPSS tu, tetibe la aku tanya dia. "Nikoh nok ?" dgn nada berseloroh dia kata "Bereh'. Masih ingat aku bergurau. N mase tu aku ingat die serius dah. aku pun mlm tu terus la buat Istikharah. Alhamdulillah, Keesokan Harinya aku Call ayah aku. ...

"Ayoh, anih nok nikoh buleh ?" "Buleh, pikir molek doh ko?"
"Hbis pikir doh yoh, Istikharah buat doh""Budok mano?" "Ore kelate, budok bachok, bilo ayoh nga mok nok mari keleh ?" "Bule depe ayoh g KL kito gi keleh".Mase tu Family lisa ada di KL. N kebetulan most of her siblings live around KL.

Bile ayah aku ckp mcm tu, aku terus bukak lagu frozen, aku nyanyi,, let it go let it go sambil menari ballet sambil air mate keluar ckit.. ckit je la. Mlm nye mcm biase, buat FYP. Aku gtau la dkt lisa, "ambo oyak doh ko ayoh nok nikoh nga demo" "Karut Mu ni" Haha.. die dah gelabah"guano la ni, ingat demo gurau" "xdey nok gura eh, nok nikoh lolo doh ni"....."Ejah la, family ambo nok jupo bule depe di KL, Bereh ?" "Ok, nati ambo ejah" Die pun gtau la kawan die tgh buat fyp sebelah , ha sudohh la aku wei2, nikoh doh la kalini"

Nak dijadikan cerita, ye memang betul die budak kelas aku, tapi sepanjang jd Classmate, jarang benor aku bertegur sape dgn die, yelah, aku kan hensem, kire jage standard la kan.. kan kann.... haha.. Paling kerap perbualan dalam kelas pun " Anih, po skalo la, sandwich telor 5, Tuna So" and perkataan yg aku cakap "bereh" kire bende tu jela aku bualkan, sandwich bereh......

Untuk pengetahuan semua, sandwich aku jual di kelas tu Sandwich yg pling sedap dalam dunia. AKU SYAK MUNGKIN SEBAB AIR TANGAN AKU NI DIE SETUJU NAK KAHWIN DGN AKU. Ehhhhh... Pendek kate, Aku mule2 kenal lisa, awal bulan Disember 2013. and 31st december 2013, die la org pertame selain ayah ibu yang menghadiahkan kek sempena hari jadi aku, dan xde hadiah bermakna selain daripa Persetujuannya Untuk Menikahi Diriku...... Jiwang x ?

Mase yg ditunggu telah tibe, parents aku dh sampai KL beberape hari"Xsilap aku hari ahad haritu. Kebetulan anak sdare ayah aku duduk satu taman dengan rumah kakak die(Destinasi Perjumpaan) "Mak aku call la"Ram, sibuk ko pagini ? kalu xsibuk paka baju comey2 ckit g rumoh alamat ni.." Settle beli kek, kiteorang pun gerak la ke Gombak, aku kakk n laki die n ayah ibu. Sampai la ke tempat nak dituju tu. "Assalamualaikum" aku ketuk pintu masuk dengan sikat rambut gaya pacak pakai spec n baju acah2 bodyfit sebab nak tunjuk aku xgemok kan dkt bakal mertua.Tp bdan aku memg tough jgk la pun time tu. kan..

Sepupu lisa jadi Jurucakap "Hom, kalau ikut tarikh yg diorang nak (Mac kalau aku xsilap, memg nak kawen sgt sampai plan b kiteorang nak g siam.. hahaha.) memang xsempat la nak buat persiapan" sambil2 tu xsmena mena spupu lisa ambik Kalendar belek2 la tarikh yg sesuai.
Ayh aku ckp"betul jgok tu, ni pun bulan satu doh, tapi kalau bulan 5/6 ok la" "Haaa, ni elok ni tarikh ni,(dengan loghat perok die) 1 Mei 2014, Hari buruh hari tu, Jumaat plk tu" "Elok jgk tu, 1 Mei hari Jumaat" "Oklah, jadi tarikhnye 1 Mei, yg lain2 tu biar anip dgn lisa la bincangkan dok ?"

" Alfatihah, Spupu lisa bace doa selamat. Pastu kiteorang makan. Sebenarnye niat datang haritu memang aku n lisa tau dah nak berkenalan je dengan Keluarga masing2. Tapi kehendak Allah mengatasi segalanya, Spupu lisa tu mungkin terlupa ke ape, xckap bunge byk2 terus tanye tarikh dengan ayah.. aku pun ape lagi,,, Melompat2 aku atas sofa kakk ipar aku, panjat meja makan joget atas tu.. Perasaan aku la, macm nak buat macam tu.

Selesai penetapan tarikh, aku n lisa masih lagi merahsiakan hal sebenar dari kawan yg lain sehinggalah awal bulan 4. Ramai jgk la yg frust sebb aku kawen, Misha omar antarenye sampai terus decide nak nikah  tarikh yg same aku n lisa nikah. Budak kelas semua xtau kecuali kawan baik aku 2 org tu. Sebb masih awal, takut xjadik. Dan aku buatlah revision ckit. Ape yg pling meyakinkan aku, Bile dengar ceramah Ustaz Kazim, Nak Kawen kene ade 3 Bende ni

1)Ilmu
Penting nya Ilmu spy kita tahu, TANGGUJAWAB SEORANG SUAMI/ISTRI .WAJIB.

2)Mampu
Mampu yg dimaksudkan dari segi batinnye. Bukan Uang

3)Akhlak
Ni yg paling penting sebab kalau xde akhlak, yg lainnye xboleh digunapakai. sebab dari akhlaklah lahirnya toleransi paham memahami etc.....


Memang aku kawen ni aku kerja pun xde, harap duit makbapak adik beradik, n aku xtau la mcm mane Lisa boleh terime aku mase tu dan aku bersyukur sgt, Isteri aku sanggup hold on dan percaya yg aku akan jadi lebih baik selepas Kawen.  aku yakin, Allah kate Kahwinlah, aku akan bagi rezeki pada kamu. Aku pegang teguh dengn ayat ni, Terus terang aku pernah jgk buntu, setahun duduk di kelantan,
tapi Ingat, Pertolongan Allah amatlah Dekat.

“Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)
Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.
Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga."
Alhamdulillah, selepas kahwin walaupun dapat kerja yg xstabil, tapi Alhamdulillah, Cukup.
Alhamdulillah pade hari aku lulus Temuduga di ISN, haritu jugak Allah bg khabar berita gembira lisa mengandung. Nikmat ape lagi yg aku nak dustakan?

Alhamdulillah, berkat penat lelah dan pertolongan serta doa dari keluarga dan sahabat, Pade 1 Mei tengah duduk Berhadpan dengan tok kadi  "Ya Allah, ape aku buat ni ?"


"Semoga Segala Urusan Kita Dirahmati Allah, Amin"

i lap u.

No comments:

Post a Comment